NAKA v rámci akcie Dobytkár obvinila deväť osôb z nepriamej korupcie

16.04.2020 Bratislava

Bratislava 16. apríla (TASR) – Obvineniu z prečinu nepriamej korupcie v súvislosti s udeľovaním dotácií Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) čelí sedem fyzických a dve právnické osoby. Obvinenie vzniesol vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Celková výška poskytnutých úplatkov predstavuje 1 466 000 eur. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

"V súčasnom štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť ďalšie informácie," uviedla polícia. NAKA zadržala sedem osôb podozrivých zo spáchania korupčnej trestnej činnosti vo štvrtok ráno v rámci akcie Dobytkár. Pokračuje tak vo vyšetrovaní prípadu z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry. NAKA v rámci akcie Dobytkár začiatkom marca i začiatkom apríla zadržala viacero osôb, rovnako aj hotovosť vo výške 100 000 eur či obrazy v hodnote 800 000 eur.

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica zobral začiatkom apríla do väzby dve osoby, Ľubomíra P. a Mareka K., zadržané v rámci policajnej akcie. Obvinení sú z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku a z prečinu nepriamej korupcie. Podľa medializovaných informácií má ísť v prípade Ľubomíra P. o bývalého vysokopostaveného člena Pôdohospodárskej platobnej agentúry, Marek K. je zase bývalý riaditeľ rezortnej sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva.

Senát Najvyššieho súdu ešte v marci potvrdil väzobné stíhanie obvinených právnikov Milana K. a Ľubomíra K. a veterinára Ľubomíra K., ktorí sú v rámci tohto prípadu obvinení z prijímania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry.
 

Vyberte región

mark